Gedragscursus uitvallende hond

Heb je moeite met het uitlaten van je hond, omdat hij blaft en uitvalt naar andere honden op straat? Loop je liever om en vermijd je andere honden? Dat is de ‘Gedragscursus Uitvallende Hond’ dé cursus voor jou!

Deze cursus wordt gegeven door ervaren gedragstherapeuten: Annemarie de Haan (Almere Hond) en Eline Teygeler (Tinley) en als back-up Marion Timmermans (Harmoniousdogs). Eline en Annemarie hebben deze cursus in eerste instantie ontworpen naar een idee van Ian Dunbars Growl Classes. Inmiddels is er een 2.0 versie van de oorspronkelijke cursus ontstaan, waarin alle huidige wetenschappelijke kennis en ervaring is meegenomen.

De Gedragscursus Uitvallende Hond heeft zeven lessen. De eerste les is een theorieles waarin je je medecursisten gaat ontmoeten en ontdekt dat je zeker niet enige bent met dit probleem! Deze eerste les blijft je hond thuis en focussen we op de theorie. Je leert over de oorzaken van uitvallen, de verschillende emoties die ten grondslag kunnen liggen aan agressie en de leerprincipes die meespelen bij het ombuigen van het gedrag van je hond. Inzicht helpt je om realistische doelen te stellen bij de cursus.

Alle rassen welkom

In de zes lessen daarna volgt de praktijk. De lessen vinden plaats op een omheind lesveld. Alleen de deelnemende honden en hun eigenaren zijn aanwezig op het veld. Alle honden zijn welkom; groot en klein, stamboom of straathond, welke ras dan ook.

Tijdens de lessen ga jij je hond leren om gewenst gedrag te vertonen in het bijzijn van andere honden. Door te oefenen met rustig gedrag en het voorkomen van nieuwe negatieve ervaringen kan je hond vertrouwen krijgen en leren andere honden te negeren of zelfs weer interessant te vinden.

Leer je hond ‘lezen’

Jij leert je hond beter ‘lezen’, waardoor je hem beter kan begrijpen en hem op het juiste moment instructie kan geven. Je leert omgaan met moeilijke situaties, waardoor je ook buiten de lessen weer meer plezier gaat krijgen aan het wandelen met je hond.

De lessen duren ongeveer een uur. Na de les bespreken we na in de kantine en moeten de honden even in de auto wachten.

Bij deze cursus speelt veiligheid een belangrijke rol. De honden blijven gedurende de hele cursus aangelijnd. Bij de aanmelding voor deze cursus vul je een uitgebreide vragenlijst in. Deze vragenlijst wordt door de gedragstherapeuten gebruikt om de veiligheid van de deelnemers te optimaliseren. Honden die ooit een andere hond verwond hebben zijn verplicht een muilkorf te dragen. Mocht je hond geen muilkorf gewend zijn, neem dan contact op voor de mogelijkheden. Het aanleren van een muilkorf kan voor veel rust zorgen, maar ook al een positieve gedragsverandering bij de hond teweeg brengen.

Veilig en verantwoord

Gedragstherapie

Wat is een gedragsprobleem? Een gedragsprobleem is elk probleem, wat de eigenaar als probleem ervaart. De aanpak is ook bij een veel voorkomend probleem steeds

Lees verder »
Anger Aggressive Long-Haired German Shepherd Adult Dog, Alsatian

Agressie begeleiding

Om verschillende redenen kunnen honden agressie inzetten. Vormen van agressie zijn fixeren, verstarren, dreigen, grommen, en tanden laten zien. Maar agressie kan ook betekenen dat

Lees verder »